Maritime Maquette Design
Kracht door detail / Power through detail

Titanic geschiedenis


SS Titanic (of beter gezegd RMS, omdat ze de Royal Mail vervoerde), met haar zusterschepen Olympic en Britannic, was een van de grootste transatlantische passagiersschepen van de White Star Line.

Gebouwd door Harland en Wolff in Belfast, werd ze in de volksoverheid als onzinkbaar beschouwd. Maar deze mythe werd gecreëerd door de pers en niet door de eigenaren (die echter geen moeite deden om de claim te ontkennen), en was te wijten aan het feit dat de voering in staat was om overeind te blijven, zelfs met vier waterdichte compartimenten volledig overstroomd. Helaas bedroeg het aantal doorbroken compartimenten op de avond dat ze de ijsberg raakte zes.

Ze zonk op haar eerste reis in de nacht van 14 april 1912. De tragedie, waarbij 1503 van de 2200 zielen aan boord het leven lieten (40% van de eerste klas en 70% van de passagiers uit de derde klasse), veroorzaakte een enorme verontwaardiging en leidde tot de allereerste conferentie gewijd aan maritieme veiligheid.

De ramp met de Titanic geldt als een van de ergste maritieme tragedies in vredestijd in de geschiedenis en is veruit de beroemdste.