Maritime Maquette Design
Kracht door detail / Power through detail

In ontwikkeling 

Herstel Lutine Terschelling

Het schaalmodel van de Lutine heeft averij opgelopen tijdens het transport.

De Lutine was ten toon gesteld op een expositie in het Baggermuseum te Sliedrecht.      

Tijdens het transport naar Terschelling, haar thuishaven in het Gemeentehuis op West Terschelling, is er averij opgelopen. De hoofdmast heeft een totaalbreuk opgelopen en zal worden hersteld.

Op de onderstaande afbeeldingen is de opgelopen averij te zien.



Reparatie Lutine 25 en 26 augustus 2021

Klokslag 10 uur zijn wij in het gemeentehuis van Terschelling.

We worden verwelkomt door Remko Pals, hoofd technische dienst. Hij leidt ons naar de Lutine en daarna naar kamer 0.20 waar de reparaties zullen worden uitgevoerd. Dirk tilt de maquette van Lutine zeer zorgvuldig vanuit de kist naar de tafel waar de reparaties worden uitgevoerd. Bij het zien van die zorgvuldigheid kun je goed beseffen dat zo een zorgvuldigheid niet door iedereen wordt gehanteerd. De Lutine is om die reden kwetsbaarder dan menigeen in de gaten heeft. Beschadigingen liggen dan op de loer als je de Lutine transporteert. Dirk adviseert dan ook om deze mooie maquette niet uit te lenen. Na een eerste inspectie van Dirk blijkt de Lutine meer averij opgelopen heeft dan de ene mast die afgebroken is. Vervolgens gaat hij voortvarend aan de slag. Hij repareert in eerste instantie de gebroken mast. Daar komen onder meer lijm en een föhn voor het hard indrogen aan te pas en vanzelfsprekend Dirks enorme precisie. Deze mast wordt voorzien van een bandage van touw zodat het geheel weer sterk is. Katrolletjes worden gepositioneerd en diverse draden worden vernieuwd in vastgemaakt. Nu kan alles drogen en de tweede dag van de reparatie verft Dirk met uiterste precisie de bandages die hij eerder aangebracht heeft aan de drie masten. Nadat de Lutine gereed is wordt deze door Dirk voorzichtig naar de hal gebracht. Daar arriveert op een gegeven moment de cameraploeg van Terschelling tv. Tot onze grote verbazing hanteert Hessel van de Kooij de camera. Hessel is volkszanger en wereldberoemd in Nederland en met name op Terschelling.


Maaike interviewt Dirk op spontane wijze. Daarna komt het spannendste gedeelte van de reparatie. De stofkap van plexiglas moet hoog opgetild worden en over de Lutine heen worden geplaatst zonder een mast te beschadigen. Hessel helpt een handje en met Remko en Huub klaart Dirk ook dit klusje. De Lutine is weer voor het grote publiek te bezichtigen in de mooie hal van het gemeentehuis van Terschelling. Beelden van de Lutine en het interview met de maritieme maquette designer Dirk zijn via You Tube in het Terschelling TV dag journaal van 28 augustus te zien.

 

DE MAQUETTE VAN DE LUTINE

VAN ORIGINE

EEN SCHIET EN OORLOGSMACHINE

EN VAAK VITAMINE VOOR DE MARINE

STAAT WEER IN ZIJN VERTROUWDE VITRINE

DE REPARATIE WAS VOOR DIRK ROUTINE